Tuesday 9 March 2010

Utesne stvari

Biti ja podrazumeva u izuzetno mnogo prilika snaznu potrebu za utesnim stvarima. Nije da meni nesto posebno fali u zivotu, bar ovome kakav je vec duze vreme, niti se nesto strasno patim i zlopatim, vec je to neko opste stanje u koje redovno zapadam, stanje nekakve malodusnosti (mislim da je to bas najbolja rec),nicim izazvane melanholije i jedna duboka ubedjenost da je ovaj svet u svojoj sustini nepravedan, nesiguran i poprilicno strasan. Kada me ovakvo neko osecanje skoli, onda posezem za tim utesnim stvarima koje sve odreda imaju tu moc da se osetim istog trenutka otprilike kao kada roditelji pred spavanje ususkaju dete u krevet tek presvucen u cistu i mirisnu posteljinu, a ono ima osecaj ne samo savrsene harmonije i uredjenosti sveta vec i radosti sto se u njemu nalazi. To su stvari (ljudi, situacije, mirisi, reci...) koje ma sta da se desava u realnosti,a na neki posve neverovatan nacin, imaju efekat podizanja glave i nekog i to ce proci ili cak tja momenta. Verujem da svako, cak i ne znajuci, ima taj neki happy place , kao onaj Diznijev zec u crtanom filmu. Za neke je to verovatno cak jedna stvar ili pojava, poput fudbala ili tenisa ili Warcraft igrice; za druge su to mozda jednostavno prijatelji ili cak online prijatelji koje je pokupio svuda po netu, pa sada radosno salje i prima razne slicice i tekstice i filmice koje ga cine srecnim u tom simulakrumu. I neka. Samo je vazno ustvrditi da utesne stvari svakako nisu identicne onim stvarima koje nas cine srecnim - one dakako mogu da nas cine srecnim a i one koje nas cine srecnim mogu itekako biti utesne - ali to su ipak dve razlicite kategorije. Utesne stvari stvaraju jedno specificno osecanje unutrasnje strukture i smisla, cak iako, kada se malo bolje promisli, to izgleda smesno. Jer, to nisu tako velike stvari poput ljubavi i slicnog : to su male, cesto u kontekstu date osobe i zivota potpuno beznacajne i besmislene pojave koje ne bi trebalo da uticu na iciji zivot ...  Ja takvih stvari imam pregrst, ali ih nikada nisam sebi predocila, popisala ih i razmotrila. One se uglavnom pojave, odrade svoj deo i opet nestanu. Zato cu ih ovde popisivati onda kada naidju, da ih sacuvam i ne izgubim.

Vec sam pomenula uticaj Andjele Lensberi i Megi Smit. One svakako spadaju u utesnosti i itekako imaju bas taj efekat ususkavanja u cistu posteljinu. Andjela je preslatka i preljubazna i predivno se smeska ali ima i tu neku pomalo strogu stranu. Megi je medjutim potpuno hopeless i samo se nesto zali i izvinjava. Medjutim obe imaju taj efekat caja i kolaca - samo sto Megi posle toga dopusta da radis sta hoces, potpuno nesposobna za bilo kakvu naredbu, dok Andjela ocekuje da se onda zavrsi domaci zadatak, jer je takav dogovor :) Pored toga, ni jednu ni drugu ne moram da vidim da bi imale efekat na mene, dovoljno je i da im samo cujem glas - tako da one imaju, zapravo, dvostruko utesno dejstvo. Andjela svoj utesni appeal verovatno najvise vuce iz serije pravljene po romanima Agate Kristi, gde je igrala gospodjicu Marpl. Naravno, i tu su se stekla dva utesna momenta u cinjenici da i romani Agate Kristi a i serije pravljene po njima (narocito Poaro sa Dejvidom Suseom) izrazito utesnog kvaliteta, ali o tome drugi put. Mada, utesnosti nije izostalo ni u Lepotici i zveri Diznija gde je bila pevajuci cajnik. Sto se tice Megi - ta dovoljno je pogledati na primer A Room with a View pa shvatiti zasto se i ona ovde nasla.

Naravno, kada govorimo o utesnom glasu moram odmah pomenuti, kao sto sam to i ranije, verovatno najutesniji glas na svetu - glas Sir Dejvida Atenboroa (ovo prepevavanje imena gotovo boli pa cu staviti i kako se pise iako sam od te prakse odustala - David Attenborough), coveka koji je prakticno stvorio one BBC-jeve emisije o zivotinjama koje tako volimo da gledamo, i to jos u vreme kada se tako nesto nije moglo jos ni zamisliti. O tome svemu pise u njegovoj autobiografiji : kako je poceo pa i kako je dogurao do direktora BBC-ja, polozaja koji je napustio jer mu se mnogo vise svidjalo da se potuca po svetu i juri zivotinje da ih usnimi. To je vec, samo po sebi, hvale vredno, i svakako njegova zasluga je pre svega u tim fenomenalnim emisijama poput The Blue Planet i The private Lives of Plants. Ali, koliko god da se izistinski divim tim emisijama i volim da ih gledam, meni je, in fact, skoro pa sve jedno sta David prica sve dok - prica :) Njegov glas bih prepoznala svuda, tesko se zamenjuje s bilo kojim drugim. I iako emisije o zivotinjama same po sebi jesu jedna od utesnih stvari (jer bolje nego bilo sta i bilo ko pokazuju tu neumitnost zivota i prirodne harmonije u stilu to-ti-je-to-pa-ti-sada-vidi) meni bi u ovom slucaju bilo isto i da mi Dejvid cita iz telefonskog imenika, kao ono sto je Entoni Hopkins citao Opri u jednoj od njenih emisija. Dejvidov glas jednostavno moze da ubedi u sta god i da to deluje prirodno, samopodrazumevajuce i jedino moguce. Ali, iako je njegov glas najbitniji, isto kao i one dve postarije dame, i on ima dupli utesni efekat kada je jos i vidljiv. Drzi tako tog leptira na prstu i znas da je leptir u sigurnim rukama. Cuci iznad nekog puha ili kakve rovcice , sireci taj Atenborovski calming effect i - puh/rovcica je srecna i zadovoljna, a onda i onaj ko svemu tome prisustvuje putem TV-a.

Medjutim,  ono sto je potpuno neverovatno jeste cinjenica da su za mnoge od ovih (Dejvidovih i drugih) emisija koje se emituju cesto na B92 uspeli da pronadju gotovo podjednako utesan glas, sve iako zvuci potpuno drugacije od Dejvidovog - glas Gorana Dimitrijevica. Od onog coveka (ko god on to bio) koji je tako sinhronizovao Opstanak i sve druge obrazovne emisije na RTS-u - nisam cula glas u koji bi se moglo imati vise poverenja od Goranovog. Cak i kad cita vesti Goran zvuci tako da ozbiljno poverujes ne samo u sve sto kaze vec i da ce ipak sve to dobro da se svrsi.


Eto, ovo je bio svojevrsni intro, utesnosti koje sam uglavnom vec pominjala (mada ne as such) gde-gde drugde. S obzirom da kao prvu nepomenutu utesnost zelim sada da dodam Lorin Bekol (juce je bas isao film How to Marry a Millionaire) neko bi (neko jako uzaludan:) mogao da vec izvuce izvesne zakljucke poput - da su meni izuzetno utesne veoma stare glumice i poprilicno stari BBC voditelji emisija o zivotinjama, i verovatno onda pomislio da samnom bas nije sve u redu ili da mesam utesnost sa ljubavlju prema starim filmovima i prirodnjacki nastrojenim emisijama :) Ali ne lezi vraze jer ovo je samo pocetak citavog niza utesnosti a bice itekako i onih koji ne ukljucuju ni prastare glumice ni Engleze sa zivotinjama oko sebe. Takodje nije ni tacno to o glumicama (da me navodno tese one koje volim) jer ima bas mnogo onih koje veoma volim a da me bas uopste ne tese vec cak i poprilicno uznemiravaju, ako cemo iskreno.

U to zlatno doba Holivuda Lorin se pojavila kao veoma mlada pa ipak gotovo odmah (ili se barem meni tako cini) bio je ustanovljen njen jak karakter. Nisam sigurna da li je to zbog njenih uvek pomalo ironicno izvijenih obrva, ciji luk kao da uvek postavlja pitanje ali i sumnja u odgovor,  ili njenog izuzetno dubokog i odlucnog glasa, koji odaje izvesnu ako ne grubost, a onda snagu, ili pak zbog lepote koja, iako je cesto zovu klasicnom, to bas i nije. Tada je valjda postalo popularno da zena bude pomalo taugh ali ne u smislu muskaracomrzaca koje same sebi popravljaju kola vec kao  femme fatal - zene koje znaju sta zele, sta ne zele i kako da dodju do onoga do cega im je dovoljno stalo. Takva je, mislim, bila i Ava Gardner na primer,Marlen Ditrih i jos neke glumice toga perioda koje su odavale utisak hrabrosti i jakosti u muskom svetu. Pa ipak, Marlen - iako je poprilicno volim - me plasi a Ava mi deluje blago neuracunljivo. Ni jedna nema toliko izrazenu stamenost kao Lorin, koja iako jeste zena-stena ili wonderwoman, snazna, inteligentna i samodovoljna - i dalje je u stanju da se fatalno zaljubi u jednog Hemfrija Bogarta i uda se za njega.

Ima nesto u Lorin Bekol, u tom njenom dubokom, samopouzdanom glasu, u mirnoci i stalozenosti, u principu, u sigurnosti u sebe, sto natera coveka da lupi sebi virtuelni samar ili dva. Kod nje kao da nema ni truna zenske neuroticnosti - sto opet ne znaci da nije zena, emotivna, osecajna i rada da se prepusti. Ja barem zaista ne mogu da zamislim Lorin Bekol kako vristi i cupa kosu a ako takav film postoji, bas bih volela da ga vidim. Vise je zamisljam kao osobu kod koje dodjes da vristis (na primer nadjes neciju glavu u frizideru), koja te mirno saslusa, zapali cigaretu, otpuhne dim, pomalo zamisljena, zatim te pogleda i tim dubokim i mirnim glasom kaze : "Alright, here's what you need to do". Mislim, sve su sanse da Lorin jeste vikala na Bogarta i mozda ga i gadjala vazama i pepeljarama, ali ja to zaista ne mogu da zamislim a posto se ovde radi o nekakavom mom svetu, onda je to prosto tako.

Svet u kome ova Lorin zivi jeste jedan veoma uredjen svet koji me potpuno fascinira - a to je isti onaj svet nasih baba i dedova : tu se zna kada se ruca, kada pije kafa a kada citaju novine; ide se redovno kod frizera da bi se uvek imala savrsena frizura (konjski rep tu apsolutno ne bitise); kosulje su uvek savrseno ispeglane a suknje se miraculously, bas nikada ne izguzvaju; tu se nose rukavice, sesiri i igle za kosu; papirne maramice ne postoje, vec su tu one pamucne, sa izvezenim inicijalima; nokti su uvek nalakirani a lak se nikada ne skida sam od sebe i sve mirise na nekakvu lavandu. Taj svet koji nije samo Lorin, da se razumemo, vec svet tog vremena koji polako nestaje, je, ne treba posebno naglasavati - sav veoma utesan. U ovom nasem apa-drapa svetu gde nas sve vise stvari sve vise mrzi taj lavanda svet u kome se savrseno zna vreme i mesto za sve i what's what, u kome kao da nedoumica uopste i nema, deluje kao neki paradise lost. Lorin Bekol je prosto ambasador takvog sveta, koji i dalje nosi svuda sa sobom. Eto, bas pre neku noc pojavila se na dodeli Oskara - i sem par casnih izuzetaka i dalje je, i pored svih tih 85 godina - bila najglamuroznija.

But what of Humphrey ? Bogi mozda i ne bi bio bas izrazito utesan da nije tako cool. On, mnogo vise nego Klark Gejbl (koga bas-bas obozavam ali nije ni malo utesan:) prosto otelotvara ono  Frankly my dear, I don't give a damn. A kada neko zaista zivi, a ne pretvara se, taj stav ne samo da je ekstremno cool vec postaje i veoma utesan jer onda shvatis da bi trebalo manje da brines o svim tim glupostima, kao, eto Bogi sto ne brine. Mada za razliku od Lorin - ne lupas sebi samare jer - iako je taugh Bogi je ipak dzentlmen i cak i dobrica plemenitog srca ispod te maco fasade. Ma, dovoljno je setiti se one cuvene recenice iz Kazablanke : Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine - pa da covek Bogartovski,na sve naviknuto, slegne ramenima, i da bude utesen u potpunosti.

Toliko utehe za ovaj put. Mnogo cega sam se setila usput, ali cu to ostaviti za neki drugi put. Za sada u svoju skrinjicu utesnosti sklanjam ove divne ljude - od kojih samo Bogi vise nije ziv. Iz toga bi se moglo, zaista, doci do zakljucka da nalazim da su utesni oni ljudi koji dozive duboku starost a da su zivahni poput ovih pomenutih - jer nije toliko dostignuce doziveti i stotu ako se ponasas kao da si vec jednom nogom u grobu, sto se kaze. Zaista, Lorin ima 85 godina, Andjela 84, Dejvid 83 dok je Megi Smit mlada, ima tek 75 :) i onda, stvarno, covek da se zapita :))) no, ima tu jos jedan faktor, pored onog o dugom zivotu - ti su ljudi nekako oduvek tu. A ono sto je oduvek tu je najutesnije od svega.

17 comments:

  1. E pa da se složim sa tobom. Sviđa mi se kako si definisala pojam utešne stvari, slažem se sa tim. Veoma je važno, imati ih. Tvoj izbor mi se veoma dopada, naročito Anđela. Volim stare filmove i serije a dodala bih na moj spisak mjuzikle i bajke.

    ReplyDelete
  2. Hvala na komentaru :)
    Drago mi je sto isto mislimo o Andjeli a i starim filmovima i serijama :) Bice jos ovih utesnosti pa se mozda jos negde slozimo i/ili dopunimo :)

    ReplyDelete
  3. Ovako znaci STEPHEN FRY najutesniji EVER ( if he is up for adoption.."adopted uncle", I'm first in line ), Deda ( obojica....ti objasni, daleko mi radijator ) Dejan Djurovic ( "Eto culi smo .. MMMMMOZDA SPAAAAAVA!!!.." ), JuDi Dench u mnogim ulogama, (najvise u seriji As time goes By ),ponekad Bajac a od stvari magnetic koji dobijes, magnetic koji kupis, bedzevi, papica, najnovija omiljena solja i kapucino u kesici, mirisici, kada izadje Yellow Cab i Moj stan, svecice, sajam knjiga, predstava Posetilac, minjon u Vremeplovu, druge stvari u Vremeplovu, recenica "I couldn't possibly get a cab", zumbul u saksiji, Bread and Co, ali ako sedimo za stolom kod zida in the back room
    Zaboravila si BRITISH BIRDS!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Kada ti se pisac potpise na knjigicu i na kartu ( npr. Justejn ), kada ti se slikar potpise na katalog i nacrta ti slicicu ( kao ilustracija - Tucovic :))

    ReplyDelete
  5. Aman zaman "sestro A" :))) ovo je prvi blog u nizu koji ce uslediti o raznim utesnostima :) Za sada sam se zadrzala na glumcima i glasovima a sledeci ce verovatno biti opet par glumaca. Kad sa njima zavrsim planiram utesne filmove, serije, knjige ... stvarcice na kraju posto ih ima najvise. British birds ce da budu medju knjigama, moram da napravim i fotku sada kada dodjem :)A Poaroa sam spomenula a bice medju serijama :) Super ti je listica samo probaj da se drzis teme pa da dopunim nesto mozda sledeci put :)

    ReplyDelete
  6. Stalno moram da se drzim teme...sta fali ovako, ja ti dala integralnu verziju a ti proberi sta ti se svidja :)

    ReplyDelete
  7. Daglas Adams u svim oblicima narucito u knjiskom
    Kad si pisala o glasovima slazem se Goranom Dimitrijevicem mada ja nekako volim i glas Jugoslava Pantelica.
    Kinder jaja i toblerone.
    Cajevi , sve vrste cajeva a narucito oni crni i solje za caj... divne solje za caj.
    Eto objavila sam svoje postojanje u ultra skracenoj verziji(jos uvek imam averziju prema duzim druzenjima sa tastaturom) a istovremeno sam se poprilicno drzala teme :)

    ReplyDelete
  8. Slazem se sa Jugoslavom !!! kako sam njega mogla da zaboravim ??? Bice dodat sledeci put :)

    ReplyDelete
  9. Tj slazem se sa tobom glede Jugoslava ... :P

    ReplyDelete
  10. Kako sam propustila da ranije procitam ovaj post? bas me je 'utesio' i danasnjem apa-drapa danu :))
    Hahah savrseno si napravila razliku izmedju Andjele i Megi...but they're both such darlings :))
    Pun pogodak sa Lorin :) Ona je prava dama, ali taman tough koliko svaka zena treba da bude. Zar ne bi bilo divno druziti se sa njom? Ili makar je imati kao tetku sa kojom se povremeno cujes?..Ehhh..
    Mene (kao sto mozes da pretpostavis) od starih glumaca uvek utesi Keri Grant.Od glumica Ketrin Hepbern, ona je malo naporna, ali kad god je vidim u nekom filmu, osecam se 'da da..sve ce biti u redu, Kejt je tu' :))Tu je takodje jedna malo poznata glumica i pevacica Dina Darbin (pozajmljivala glas Snezani ili Uspavanoj Lepotici). Ima jedna super starudija sa njom 'It started with Eve' http://www.youtube.com/watch?v=QZn5o1Muqk8
    Filmovi Vilijama Vajlera, Lorens Olivije kao Hitklif, onaj stari domaci dokumentarac 'Svet koji nestaje' http://www.youtube.com/watch?v=G6LirBOB-08, stari ruski crtaci, Zoran Radmilovic u 'Pricama iz Nepricave'..:)))
    these are a few of my favorite things :))

    ReplyDelete
  11. Loren je napinila 86 godina ovog septembra :) Nadam se da ce biti tu barem do 100te :)Bas sam je pre neko vece videla u Sopranima as herself pa sam se jako obradovala (iako su je tu udarili i oteli joj gift basket)... Htela sam da pisem jos o utesnostima ali onda nikada nisam ... moracu da se pozabavim time :)

    Gledala sam Evu jedno dvadeset puta :))) Hahahaha, na Politici su je pustali stalno a nikada mi je nije bilo dosta. Nikada nisam znala kako se zove (jel ona glumila nju?)

    Od starih ruskih crtaca meni je utesna ona Nastjenka, jer sam je imala snimljenu na VHS, kao neka ruska Lepotica i zver. I Kameni cvet ... od decjih programa sada mi je utesno/tuzan svaki deo nekadasnjeg obrazovnog programa, Kockica, Opstanak, cak i onaj Aca postar :)

    ReplyDelete
  12. I ja se nadam da ce biti tu jos neko vreme..ma kakvi neko..Live forever Lauren!:) Mislim da su ostale ona, Olivija de Haviland i sestra joj Dzoan( mada njih dve nikad nisam nesto volela), Doris Dej i naravno Liz Tejlor od vecih starih zvezda 'with class'..smrc:( Od muskih ne znam da li mogu jos nekog da navedem zivog sem Pitera O'Tula..dobre de zanela sam se :)
    Jao gledala si? Da, da politika..moj omiljeni kanal iz detinjstva. Da, Dina je igrala devojku-laznu verenicu :)
    I ja volim Nastenjku. Takodje volim jednu rusku bajku (nije crtac nego film) kad devojcica ima crvene cizmice i trazi brata koji je nestao..mislim da cu reci zbogom ovom svetu a necu znati kako se taj fil zove u originalu:(
    A stari obrazovni program je bio svetla tacka nase televizije. U pravu si cak mi Aca postar koji mi je uvek bio 'njah' deluje tako divno..I bila je ona serija sa devojkom koja cuva decu i bulji u neki durbin..ni to ne mogu da se setim kako se zove...

    ReplyDelete
  13. Ne znam sta je to sa durbinom osim ako nije imala durbin ona mala iz "Carobne frule" a kao da mi se cini da jeste. Ta "Carobna frula" je bila nesto najcarobnije sto sam kao dete gledala ali sam bila jako mala pa se malo toga secam. Znam samo da su dvoje klinaca imali tu carobnu frulu (flautu, sta li je) koja ih je onda vodila kroz vreme pa su upoznavali Mocarta i slicne. Lepi kostimi i to sve. Cini mi se da je nisu reprizirali od kada sam ja bila mala mada mozda i jesu ... kao da se secam da je isla nesto kasnije ali da mi vise nije bila tako magicna ... pokusavala sam da nadjem nesto na youtube svojevremeno ali nista ...

    Bila je lepa (tada barem meni) TV adaptacija bajke "Zlatna jabuka" ...

    Ziva je jos i Debi Renolds koju uopste nisam prepoznala u Will & Grace kao njenu mamu. Ali ona nije nesto mnogo classy bila ni u Singin' in the Rain ... sto se mene tice.

    ReplyDelete
  14. Piter O'Tul je TAKVA legenda :) Son Koneri je, recimo, man of class ... :)

    ReplyDelete
  15. E ne znam, mozda je to 'Carobna frula', uskomesale mi se memories :)
    Debi ni meni nikad nije bila classy, mada je slatka u 'Singin' in the rain'. Piter jeste divaann..Gledala sam neki mali klip sa njim kad je gostovao u nekom jutarnjem talk show sa Dzonotanom, povodom Tjudorovih. Kako se vidi da covek pripada nekim davnim, boljim vremenima. On bi da prica, onako smisleno, a glupi Ameri ga sasekose i zapitkuju neke gluposti 'jao sto je seksi serija..na, na..na..I Dzonotanu bese coveku neprijatno, njemu je Piter bio jedini idol :) Son jeste man of class, ali sta znam..njega vidim samo kao Bonda, pa ga nekako uopste ne vezujem za stari Holivud..Allas, Pol Njumen je bio poslednji od velikih imena cini mi se.Ziv je i Kirk Daglas, mada sam za njega uvek bila..njah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Oscar Wilde quote

Oscar Wilde quote
God knows; I won't be an Oxford don anyhow. I'll be a poet, a writer, a dramatist. Somehow or other I'll be famous, and if not famous, I'll be notorious. Or perhaps I'll lead the life of pleasure for a time and then—who knows?—rest and do nothing. What does Plato say is the highest end that man can attain here below? To sit down and contemplate the good. Perhaps that will be the end of me too.

Autorska prava

Creative Commons лиценца
Аutor bloga Casa del poeta tragico је Gradiva. Ovo delo je licencirano pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo deliti pod istim uslovima 3.0 Unported.